Vad är osteopati?
Osteopati är en manuell behandlingsmetod som fokuserar på kroppens förmåga att läka sig själv. Som osteopat har jag ett holistiskt förhållningssätt där alla aspekter av hälsa inberäknas i syftet att underlätta kroppens förmåga att självreglera.
Oavsett om du lider av akuta besvär eller långvarig, kronisk smärta, kan du besöka mig som osteopat. Jag försöker behandla grundorsaken till dina besvär, men kan också komma att behandla symptom som är del av din smärtproblematik. Allt detta för att sträva efter långsiktig lindring, främja kroppens inre balans och nå ett högre välbefinnande.
Exempel på typiska besvär som patienter söker för är stressrelaterade besvär, utmattning, huvudvärk, migrän, andnings- och matsmältningsbesvär, led- och muskelsmärta, domningar och utstrålande smärta, yrsel och premenstruella smärtor.
FAQs
-
Osteopatin fokuserar på att förstå och behandla kroppen som en helhet och betonar vikten av kroppens självläkningsförmåga och optimala funktion. Osteopater använder olika manuella tekniker för att behandla muskuloskeletala besvär, men de kan också behandla andra kroppssystem, inklusive nervsystemet, cirkulationssystemet och andningsapparaten.
Exempel på typiska besvär som patienter söker för är led- och muskelsmärta, huvudvärk, migrän, stressrelaterade besvär, trötthet, yrsel, andnings- och matsmältningsbesvär, premenstruella smärtor, domningar och utstrålande smärta.
-
Ett patientbesök innefattar bland annat en omfattande hållnings- och rörelseanalys, neurologisk-, ortopedisk-, och systemisk undersökning, och specifik palpation. Detta för att försöka skapa en så komplett bild av patientens hälsotillstånd som möjligt. Sjukdomshistorik och hälsotillståndet diskuteras under den s.k. anamnestagningen. Efter noga undersökning samt övervägande och diagnos av dig som patient kan en osteopatisk behandling påbörjas.
Jag använder mig främst av mina händer som verktyg, och behandlingen är alltid behovs- och individanpassad. Vid ett besök kan du även få råd gällande träning, kost, ergonomi och stressreducering.
-
Du är så klart välkommen på en undersökning och behandling, och det finns nästan alltid något att göra som förbättrar din hälsa på kort och/eller lång sikt. Ofta finns det saker att behandla som inte yttrar sig som smärtsamt eller besvärande. Finns inga direkta besvär kan förebyggande behandling ändå vara en god idé.
-
För varje enskilt besök avsätter jag tid för att kunna samtala, samt genomföra en noggrann undersökning och behandling. För ett nybesök avsätts 60 minuter och återbesök 45 minuter. Likt när du går till frisören eller läkaren kan besöket gå fortare än tiden avsatt beroende på hur lång tid behandlingen tar.
-
Ja, osteopater kan erbjuda behandlingar som kan hjälpa till att lindra vanliga graviditetsrelaterade åkommor som ryggsmärta, foglossning och bäckensmärta. De kan också använda tekniker som främjar avslappning och avstressning för den gravida kvinnan. Det är dock alltid bäst att rådfråga din läkare eller barnmorska innan du genomgår någon form av behandling under graviditeten.
-
Utbildningen för att bli osteopat varierar beroende på land och region. I allmänhet innefattar det en grundutbildning inom osteopatisk medicin och en klinisk praktikperiod. I vissa länder kan det även inkludera en magister- eller doktorsexamen i osteopati. Utbildningen kan vara 4-6 år eller längre, beroende på det specifika programmet och nivån av examen.
Jag har en fyraårig BSc (Bachelor of Science) i Osteopati från Skandinaviska Osteopathögskolan, och har sedan min examen fortbildat mig i post graduate-kurser i osteopati och får kontinuerlig handledning. -
Osteopater, naprapater och kiropraktorer är tre olika yrkesgrupper inom samma bransch som arbetar med manuell medicin och behandling av muskuloskeletala besvär, men de har olika utbildningar, filosofier och metoder. Yrkena ligger dessutom nära varandra sett till att de strävar efter samma mål – en välmående patient.
Som osteopat är det svårt att redogöra för naprapater och kiropraktorer, läs mer på respektive yrkesförbunds hemsida för mer information. Det är viktigt att notera att lagstiftningen och yrkeskraven för dessa yrkesgrupper kan variera mellan olika länder och regioner. -
Sverige är nu det enda land i Norden som inte har legitimerade osteopater. I större delen av Europa är osteopater sedan länge en reglerad yrkesgrupp.
Svenska Osteopatförbundet arbetar aktivt för en legitimation även i Sverige och detta har utretts av staten senast för några år sedan, då ansågs det finnas för få osteopater i Sverige samt att det inte ansågs föreligga några skäl för legitimation ur patientsäkerhetssynpunkt. Definitionen för att vara legitimerad i Sverige är att en yrkesutövare står under samhällets tillsyn och har godkänts för yrkesverksamhet inom det område legitimationen avser. En legitimation är inte likställt med en viss grad av utbildning.
Om mig
KARIN ÅHGREN
OSTEOPAT (D.O.), YOGA- OCH MEDITATIONSLÄRARE
Jag har levt med självutvecklingens flagga på min cykel sedan tidig tonåren, och sedan dess drivits av en längtan att hjälpa människor finna glädje och njutning i sig själva, i sina relationer och sin tillvaro.
Sedan 2014 har jag arbetat som yoga-, meditations- och träningslärare, och tog min Bachelor In Science (BSc) i Osteopati från Skandinaviska Osteopathögskolan 2022. Jag har flertalet yogalärarutbildningar och en myriad kurser och utbildningar inom hälsa och välmående i ryggsäcken. Mitt stora intresse är hur vi med kropp och sinne kan optimera vårt välmående - såväl emotionellt som mentalt och fysiskt. Jag är särskilt passionerad över stresshantering, utmattning och somatisk smärta, och hur vi med ett helhetsgrepp kan finna läkning och ökat välbefinnande i vår tillvaro.
Jag är medgrundare till yogastudion Yoga Folks (2020) på Södermalm, och bor i dagsläget i Björkvik där jag arbetar som osteopat och undervisar i yoga, träning och meditation. Min bakgrund inom osteopati, kombinerat med mitt personliga intresse för stresshantering, yoga, meditation och personlig utveckling, hjälper mina patienter att fokusera, reflektera och förädla sina liv. Allt för att frodas i oss själva och med varandra.
